កសិករខ្មែរស្ទូងស្រូវនៅក្នុងស្រែរបស់ពួកគាត់នៅ ខេត្តស្វាយរៀង។
ប្រភេទដែលមានសារធាតុសកម្ម ទ្រីស៊ីក្លាហ្សួល (Tricyclazole) ដែលធ្វើឲ្យកើតជម្ងឺមហារីក។
វិធានការរបស់រដ្ឋាភិបាលកម្ពុជាគឺធ្វើឡើងបន្ទាប់ពីសហភាពអ៊ឺរ៉ុប បានព្រមានបញ្ឈប់ទិញអង្ករ
ពីកម្ពុជាដោយអះអាងថាមានផ្ទុកសារធាតុទ្រីស៊ីក្លាហ្សួល (Tricyclazole) លើសកំរិត។
លិខិតចុះថ្ងៃទី២៧ មីនា ២០១៧ ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង នេសាទ បានជូនដំណឹងដល់
បណ្តារក្រុមហ៊ុន និងអ្នកប្រើប្រាស់ ត្រូវបញ្ឈប់ការនាំចូល ផ្គត់ផ្គង់ចែកចាយ និងប្រើប្រាស់ថ្នាំ
កសិកម្មដែលមានសារធាតុទ្រីស៊ីក្លាហ្សួល។ ការជូនដំណឹងរបស់ក្រសួងនេះ គឺដោយយោងទៅ
លើសេចក្តីជូនដំណឹងរបស់សហភាពអឺរុប (EU) ដែលដាក់បម្រាមនាំចូលអង្ករមានផ្ទុកសារធាតុ ទ្រីស៊ីក្លាហ្សួល មិនឲ្យលើសពី ០,០១មីលីក្រាម ក្នុង១គីឡូក្រាម ទៅសហភាពអឺរុប។
លោក ភុំ រ៉ា អនុប្រធានទទួលបន្ទុករួមនាយកដ្ឋាននីតិកសិកម្ម មានប្រសាសន៍ថា កន្លងមកថ្នាំ
ប្រភេទនេះក្រសួងអនុញ្ញាតឲ្យប្រើប្រាស់ដែរ ប៉ុន្តែដោយសារប៉ះពាល់នឹងគោលនយោបាយនាំ
អង្ករចេញ ទើបតម្រូវតាមបម្រាមថ្មី ព្រោះសហភាពអឺរុបទិញអង្គរពីកម្ពុជាច្រើន។
លោកថា៖ «យើងមិនអាចនៅប្រើប្រាស់ កាលណាយើងនៅប្រើប្រាស់ធ្វើឲ្យមានសំណល់នៅលើ
អង្ករ អញ្ចឹងយើងមិនអាចនាំអង្ករទៅក្រៅបានទេ។ ប៉ុន្តែក្រសួងក៏បានតម្រូវឲ្យអគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្មរកថ្នាំប្រភេទថ្មីមកជំនួសថ្នាំហ្នឹង។ នេះយើងចង់
និយាយថារកថ្នាំប្រភេទណាដែលមានសំណល់តិចបំផុតហើយមិនប៉ះពាល់ដល់ការហាមរបស់
សហភាពអឺរុប»។
បណ្ឌិតកសិកម្ម លោក យ៉ង សាំងកុមារ មានប្រសាសន៍ថា ការប្រើប្រាស់ថ្នាំពុលគីមីនៅប្រទេស
កម្ពុជានៅតែមានចំនួនច្រើនរួមទាំងការប្រើលើដំណាំស្រូវ ហើយជារឿងលំបាកព្រោះការយល់ដឹង
របស់ប្រជាជននៅមានកំរិត គួបផ្សំនឹងធនធានមនុស្សនៅមិនទាន់មានគ្រប់គ្រាន់ក្នុងការចុះទៅ
អប់រំដល់មូលដ្ឋាន។
លោកបញ្ជាក់ថា៖ «បញ្ហាហ្នឹងនៅខ្វះខាតច្រើននៅកម្ពុជាយើង បើនៅបន្តទៅថ្ងៃមុខយើងអាចមាន
ផលប៉ះពាល់ច្រើនទីផ្សារអន្តរជាតិគេរឹតបន្តឹងកាន់តែច្រើនឡើងទៅលើកាកសំណល់ជាតិពុលនៅ
ក្នុងចំណីអាហារទៅប្រទេសគេ»។
សហភាពអឺរុបបានកំណត់ច្បាប់ថ្មីថា ចាប់ពីខែមិថុនា ២០១៧ ខាងមុខនេះ នឹងលែងនាំចូលអង្ករ
ដែលមានសារធាតុទ្រីស៊ីក្លាហ្សួល មិនឲ្យលើសពី ០,០១មីលីក្រាម ក្នុង១គីឡូក្រាម។ សហភាពអឺរ៉ុប ក៏ហាមសារធាតុនេះនៅក្នុងម្រេចផងដែរ។ សារធាតុទ្រីស៊ីក្លាហ្សួល (Tricyclazole) ជាសាធាតុម្យ៉ាងអាចបង្កជម្ងឺមហារីក៕
0 comments:
Post a Comment